>
Monday, 09 March 2020 22:12

COMUNICAT

Written by

COMUNICAT

      Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură, afiliată la Blocul Național Sindical, reprezentată legal de Ciulică Marius președinte, este federație reprezentativă la nivel de grup de unități din sectorul cultură și reprezintă interesele membrilor Sindicatului ARTIS Moldova, sindicat constituit la nivelul Operei Naționale Române Iași. Privitor la adresele transmise către membrii noștri, respectiv Sindicatului Actorilor din cadrul Teatrului Național București și personal domnului Mihai Călin, după conferința de presă din data de 02.03.2020 organizată la Iași, facem următoarele precizări:

  1. Conferința de presă din data de 02.03.2020 privitoare la situația membrilor noștri din cadrul Operei Naționale Române Iași a fost organizată de către Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură la care a participat conducerea federației, respectiv: domnul vicepreședinte Karol Backer, domnul vicepreședinte Mihai Călin, președintele federație domnul Marius Ciulică, secretarul general al Blocului Național Sindical, domnul jurist Horațiu Raicu precum și conducerea Sindicatului Artis Moldova împreună cu membrii săi de sindicat.
  2. Menționăm faptul că în cadrul federației libertatea de opinie și de exprimare este garantată, punctele de vedere exprimate de colegii noștri sunt puncte de vedere asumate de către federație în urma memoriilor și relatărilor colegilor noștri din cadrul Operei Naționale Române Iași. În altă ordine de idei, colegii noștri nu au exprimat puncte de vedere și opinii altele decât cele deja apărute în spațiul public.
  3. Considerăm că un sindicat indiferent că este sau nu reprezentativ ar trebui să fie imparțial și să reprezinte interesele membrilor săi conform dispozițiilor legale și statutare. Totodată este de notorietate faptul că doamna Simona Alice Gogan dar și Raluca Zaharia erau membre ale Sindicatului Operei Naționale Române Iași iar în momentul ”restructurării” sindicatul reprezentativ nu a reacționat în apărarea membrilor săi, ceea ce ne face să credem că se îndepărtează foarte mult de ideea de sindicat cu atât mai mult de cea de sindicat ”reprezentativ”. Ar fi oportun ca sindicatul ”reprezentativ” să se exprime în conformitate cu statutul și conform legii și nu opinii separate, ale conducerii sindicatului, neasumate de majoritate.

Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură, Sindicatul Artis Iași și confederația BNS vor fi întotdeauna de partea adevărului și vor apăra interesele membrilor săi prin toate mijloacele legale.

Considerăm că adresele transmise către TNB și personal domnului Mihai Călin nu fac altceva decât să inducă în eroare o parte a opiniei publice și să denigreze o valoare incontestabilă a teatrului românesc. Actorul Mihai Călin, alături de ceilalți membri din Biroul Executiv al FSIC, nu au făcut altceva decât au prezentat cazuri de abuzuri și nereguli săvârșite de unii manageri ai  instituțiilor de cultură, dovedite de corpul de control al ministrului ori de alte entități ale statului român. Sindicatele din cadrul federației noastre vor fi întotdeauna solidare cu membri tuturor sindicatelor, solidaritatea de altfel fiind un principiu de bază al sindicalismului, principiu care se vede clar că este uitat de sindicatul ”reprezentativ”al ONRI, care în loc să se poziționeaze de partea adevărului și să acționeze conform prerogativelor legale și statutare, se pretează la adrese către persoane sau instituții. Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură își rezervă dreptul de a acționa în instanță persoanele din conducerea sindicatului ”reprezentativ”care se fac vinovate de afirmații denigratoare și defăimătoare la adresa membrilor noștri.

          Dacă vrem să nu ne compromitem în fața celor trei generații (trecute, prezente și viitoare) ori în fața instanțelor acronice, trebuie să ne ferim de ridicol și să nu nesocotim sau să anulăm, prin interpretarea sau „deducația” noastră superficială și prea adesea nătângă, caracterul anagogic (înălțător) al atâtor evenimente petrecute pe scândura Operei Naționale Române Iași. Am mai spus-o: a transforma o valoare în opusul ei îl descalifică pe făptaș. Arată că susținerea țelurilor evolutive, l-au părăsit pe acel defăimător…Însă, vai, teama de ridicol a contemporanilor noștri a devenit inexistentă. Astăzi asistăm la defăimarea, negarea, concedierea valorilor dăruite (trimise ?) de DUMNEZEU pentru a ne îmbălsăma spiritul, pentru a spori zestrea culturii românești ori pentru a ne fi repere... în parcursul greoi al civilizării. D.le Sebeși, președinte al sindicatului reprezentativ: dacă tu ești fără pată pe conștiință și privești drept în ochi pe cei care știu cum s-a obținut, de fapt, acea reprezentativitate... îți spun, din experiență, că te vei rușina sigur de cele făptuite... Pentru că și tu și eu știm, unul de la altul, ce plănuiam, ca viitor, pentru ONRI. Era un viitor cu și pentru Solidaritatea angajaților pe care îi doreai (declarativ ?, mie mi-ai părut sincer...) nedezbinați, fericiți... Să-ți amintesc public ce spuneai, cu câțiva ani în urmă, despre managerul tău? Dar după cum vezi eu nu sunt distrugător al Solidarității. Instituția de unde tu îți câștigi existența nu este a unuia sau altuia... Peste niște ani vei regreta, cu siguranță, multe fapte pe care acum le săvârșești ca sub...ordonat sau oricum vrei tu să-ți spui... însă, este clar,  nu ca lider al unui sindicat reprezentativ... Atât scena (artiștii) cât și comunitatea (publicul) suntem tributarii circumstanțelor istorice în care trăim. Atitudinea ta, am înțeles-o ca pe un serviciu (?). De aceea m-a îngrijorat. Dar ma opresc aici, deși mai am de spus… Hai la drum, să descotorosim CULTURA de potrivnicii ei. Unul dintre ei este, sărmana și demna de compătimit d.nă Rancea… Și indiferent cum ai socoti prezentul, ca dumneaei nu sunt prea mulți…dar se pare că cei care sunt, au mințile odihnite... Noi (pe tine te includ pentru că-ți cunosc o parte din trecut) obosiți de căutări pentru a fi apți să ni se spună ARTIȘTI, nu am cunoscut odihna...

 

 

PREȘEDINTE,

Ciulică Marius

Read 95896 times Last modified on Monday, 09 March 2020 22:26

74052 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2021 FEDERATIA SINDICATELOR DIN INSTITUTII DE CULTURA